Det udsatte segment

Afføringsmiddel kan være et uundværligt medikament for specielt ældre mennesker. Laver man en gennemgang af medicinlisterne gældende for eksempelvis en række af plejehjemsbeboere vil medikamenter af denne art gå igen på over halvdelen af listerne.

Hos ældre mennesker ses hyppigt forstoppelse. Denne gruppe af mennesker bevæger sig ikke så meget. De indtager typisk ikke tilstrækkeligt med væske i løbet af en dag. Ofte får de en kost, som hverken er fiberrig eller varieret. Alt sammen faktorer, som kan gøre brug af afføringsmiddel nødvendigt, for at den ældre kan komme af med sine affaldsstoffer.

Afføringsmiddel går ind og bløder op på indholdet i tarmen således fæces lettere kan udtømmes.

Det er en dårlig udvikling, at brugen af afføringsmiddel er stigende på de danske plejehjem. Man burde tage hånd om den udløsende faktor på problemet, frem for blot at symptombehandle. Forstoppelse kan i høj grad forebygges – som tidligere nævnt handler det primært om fokus på sufficient væskeindtag, motion og bevægelse samt fiberholdig kost. Ikke alene kan det spare den ældre for gener, ubehag og bivirkninger ved afføringsmiddel. Det vil også – set i et samfundsmæssigt perspektiv – være både tidsbesparende samt økonomisk fordelagtigt at forebygge forstoppelse, frem for at behandle med afføringsmiddel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *