Archive for april 2012

Hjalp min søster med internet

Han havde lovet sin lillesøster, at han ville komme over og hjælpe med at søge efter billigt trådløst internet til hendes nye tablet pc. Han havde egentlig ikke lyst til at se hende foreløbig efter den forfærdelige weekend, de havde tilbragt med forældrene i sommerhuset et par uger forinden, men hun havde en ubeskrivelige lillesøster-magt over ham, som han ikke kunne modstå.

“Kommer du ikke over og hjælper med at finde noget billigt trådløst internet? Jeg bager boller, og så finder vi ud af det sammen?”

Han havde sagt til hende, at det kunne hun sagtens selv finde ud af, og ville sende hende et par links, men hun havde insisteret, og han fornemmede, at hun måske gerne ville udrede trådene efter sommerhus-katastrofen. Han havde allermest lyst til bare at lade det ligge, i hvert fald i nogen tid, men han vidste også godt, at hans lillesøster ikke kunne døje at have uafklarede uoverensstemmelser hængende i mere end et par dage. Nu var det snart fjorten dage siden de sidst talte sammen.

Han havde virkelig ikke lyst til at se hende. Hvis uret i bussen viste et ulige tal, når den standsede på stationen, ville han tage bussen hjem igen.

Bløde dyr i sengen

Jeg har to små piger, og deres søvn er virkelig afhængig af, at de har et par små sovedyr. Det er alfa omega for dem, ellers vil de bare ikke sove. Det er ikke så vigtigt hvor store de er, eller hvor små de er – bare de er bløde og de betyder noget for dem.

En af pigerne har en lille Simba løve, som hun fik af sin far, da han havde været et par dage i København. Den var købt i Disney butikken – og købt fordi hun bare elsker Løvernes Konge. Hun har ikke sovet med andet lige siden.

Penge til drømmebilen

Efter længere tids spareperiode og en næsten fasteagtig kost, havde jeg besluttet mig for, at den eneste måde min drømmebil kunne blive min på, var at optage et lån.
Meget imod mine principper om aldrig at låne penge så spankulerede jeg ned til min rådgiver i banken. Jeg gav udtryk for mine bekymringer og fordomme i forhold til det at optage et lån, og min rådgiver lyttede tålmodigt og kom med opmuntrende fakta og forklaringer.

Efter vores lille samtale der nåede at strække sig til en halv time, så gik jeg hjem igen, en hel stak papirer og en masse information rigere. Et billån var mig stadig lidt fjernt, men jeg ringede alligevel derned igen. Vi aftalte at vi skulle se nærmere på min økonomi, for så at finde den løsning og bil lån der passede sig bedst til mig.

Min værelseskammerat havde sagt, at jeg bare kunne låne hendes brors bil, hvis jeg skulle nogle steder. Men jeg ville helst have min egen, da det ville gøre mig selvstændig og mindre afhængig af andre mennesker. Jeg gjorde hende opmærksom på at vi trods alt studerede på et af landets bedste universiteter, så hvorfor ikke gøre det med stil. Så sådan blev det. Bil lån til mig.

Min ven venter sig

Min gode veninde Tine var kommet i lykkelige omstændigheder og derfor skulle hun naturligvis have fyldt skabene op med babytøj. Selvom hun kun var to måneder henne i sin graviditet havde hun allerede shoppet en hel masse babytøj. Dette var dog primært i neutrale farver, idet hun på daværende tidspunkt ikke kendte til barnets køn. Og det ville jo være træls at have investeret i sækkevis af blåt babytøj, hvis det nu viste sig, at det var det lyserøde babytøj, som blev nødvendigt. Som ugerne gik, blev Tine dog mere og mere utålmodig og når det er status allerede i 13. uge, ja så er der helt utrolig langt til uge 20, som kønsscanningen var fastsat til. Derfor tog hun en satsning – denne på baggrund af en simpel lodtrækning – og følgelig indkøbte hun babytøj i blåt. Hun satte al sin lid til sit held og blev efterhånden mere og mere overbevist om, at hun ville få stor glæde af alt det blå babytøj. Da kalenderen ramte uge 20 af hendes graviditet fik hun sig en gevaldig overraskelse. Scanningen viste nemlig en pige – men kort tid efter tonede billederne af en lille dreng op på skærmen. Således var det blå babytøj ikke overflødigt – lyserødt babytøj skulle bare indkøbes også.

Find en ny mobil

Jeg var i byen for at kigge på en ny mobiltelefon. Jeg havde ingen anelse om, hvilket mærke eller hvilken model, jeg ville have – den ene kunne være lige så god som den anden. Nej, hvad der i virkeligheden betød noget for mig, ja det var at kunne gennemskue de respektive firmaers mobilpriser. For hold da helt op en jungle! Det er ganske enkelt imponerende, hvilken kreativitet, mobilfirmaerne, lægger for dagen – ganske enkelt for at lokke flest mulige penge ud af os som forbrugere. Da jeg gik ned gennem gågaden så jeg det ene skilt efter det andet – reklamer for mobiltelefoner helt ned til kun 1 krone. “Det var alligevel utroligt,” tænkte jeg – og besluttede mig for at gå ind i butikken og høre nærmere om det specifikke tilbud. Og der var ikke grænser for alle de fordele, jeg kunne opnå, ved at købe en telefon hos dem – og det allerbedste, ja det var jo deres mobilpriser. I hvert fald hvis det stod til dem selv. Men måske betaler man kun 1 krone for en mobiltelefon – i første omgang – hvad der så kommer af ekstra-omkostninger oveni købet, ja det er en længere historie. Jeg ville i hvert fald ikke hoppe på dén med de “fantastiske” mobilpriser.

Skal man bruge sin pension eller gemme den

For tiden diskuteres det ivrigt i medierne, hvorvidt man skal hæve sin efterlønsopsparing eller lade den stå. For nogle kan tanken om at få udbetalt den formodentlig store sum være meget tiltalende. Andre finder måske tryghed i at lade den forblive på kontoen og se hvad fremtiden bringer på den front. Al snakken om efterløn tager fokus fra pensionen, som også er en vigtig faktor. For hvad har man af ønsker i denne sammenhæng? Ønsker man at investere sin pension – for eksempel i aktier, obligationer eller værdipapirer – eller foretrækker man at lade den trække renter på bankbogen? Der er mange holdninger til dette spørgsmål – sandsynligvis lige så mange holdninger som der er mennesker til. Men alt andet lige anbefales det klart at investere sin pension – tænk hvilke muligheder en investering kan bibringe. Drømme kan gå i opfyldelse – ideer kan blive til virkelighed. Pengemængden kan vokse støt til pensionsalderen nås. Imidlertid findes også ulemper ved at investere sin pension. Den allerværste må siges at være det faktum, at du risikerer at tabe en større sum penge via en investering, som ikke er gennemtænkt. Det kan være en alvorlig streg i regningen – og frygten for dette scenarie afholder mange fra at investere sin pension.

Research på iPhone

Jeg researcher altid grundigt, før jeg gør mig nye investeringer. Således var det også tilfældet, da min iPhone havde ladt livet ved at blive tabt på et stengulv. Og hvordan indhenter man data om noget ukendt – ja man bruger googles søgemaskine-funktion. Jeg åbnede min computer op, startede browseren, fandt lynhurtigt google.com og indtastede så “iphone 4s 16GB anmeldelse” i søgefeltet. Og på nul komma fem havde den over 100.000 hits. Nu havde jeg i forvejen et Telenor-abonnement, som jeg havde været virkelig glad for. Og mit ønske var at fortsætte dette. Så jeg tænkte, at jeg med fordel kunne indsnævre min søgning yderligere – og kombinere viden om iphonen samt mit foretrukne abonnement. Følgelig indtastede jeg: “iphone 4s 16GB anmeldelse”+telenor – med håb om at jeg så vil få lidt færre hits, som til gengæld var mere relevante til netop min situation. Og heldet var med mig. Det ene brugbare link efter det andet dukkede op og jeg kunne nu foretage min research. Man må jo vide, hvad det er, man sætter sine penge i. Jeg vil klart anbefale alle, som søger viden om den nye iphone, at skrive “iphone 4s 16GB anmeldelse” i søgefeltet på google – det giver virkelig resultater!

For mange iPHone anmeldelser

Han sad i sofaen, og læste endnu en iPhone anmeldelse på sin laptop. Han havde en slags afhængighed af anmeldelser af nyt it-grej, mobiltelefoner og elektroniske gadgets. Denne iPhone anmeldelse var kun den femte i rækken, og formentlig ikke den sidste. Han havde præsteret at læse 36 anmeldelser af sin laptop, inden han købte den, selvom han ikke selv holdt styr på denne anmeldelses-statistik.

Det forunderlige ved denne afhængighed var imidlertid, at den ikke handlede om at blive klogere på det anmeldte produkt, og den handlede heller ikke om at høre andre brugeres gode og dårlige erfaringer med produktet. Selvom han ikke var fuldstændig bevidst om det, var beslutningen om at købe et produkt allerede truffet i hans hjernevindinger, inden han læste den første anmeldelse. Hans ubevidste hjernes logik krævede bekræftelser på det fornuftige i beslutningen, inden den kunne overbevise hans bevidste del af hjernen om at foretage selve købet.

Således havde hans hjerne også allerede valgt at købe den nye iPhone, selvom han langt fra var færdig med at læse iPhone anmeldelser. Han var stødt på et par utilfredse brugeres anmeldelser, så nu var han nødt til at læse mindst fem positive anmeldelser, for at genoprette balancen.

De skandinaviske sprog

Det danske sprog ligner meget de øvrige sprog, som der tales i Skandinavien. Både sætningsopbygningen og de enkelte ord har mange lighedspunkter. Ordene ligner hinanden, de udtales på samme måde eller de bruges i ens sammenhænge rundt omkring i Norden. Tag for eksempel et ord som “trappe”. Alle og enhver her i Danmark ved, at det er sådan én, som forbinder to etager med hinanden. Der kan være større eller mindre højdeforskel mellem de to niveauer – og alt efter forskellen, ja så er trappen kortere eller længere. Et ord som dette kender man også i Sverige til eksempel. Her er ordet næsten magen til det danske – blot er et “a” skiftet ud med et “e” og således hedder ordet “treppe”. Kigger vi på flertalsformen af føromtalte ord, ja så vil vi også her se lighedspunkter. Trappe i flertal hedder på dansk “trapper” – mens det på svensk hedder “trappor“. Igen er kun et enkelt bogstav anderledes i forhold til ordene. Der findes talrige eksempler som dette. Og det er blandt andet én af grundene til, at vi skandinavere uden de store problemer kan kommunikere med hinanden, på tværs af landegrænserne. Om vi lige siger “trapper” eller “trappor”, ja det kan være underordnet. Helmeningen går ikke tabt.